Štvoricu útočníkov z Kežmarku stíhajú na slobode

19.11.2005 Kežmarok

Prešov/Kežmarok 19. novembra (TASR) - Na základe dnešného rozhodnutia sudcu budú štvoricu mladistvých z Kežmarku za útoky proti miestnym Rómom stíhať na slob...
Prešov/Kežmarok 19. novembra (TASR) - Na základe dnešného rozhodnutia sudcu budú štvoricu mladistvých z Kežmarku za útoky proti miestnym Rómom stíhať na slobode. Pre TASR to uviedla krajská policajná hovorkyňa v Prešove Magdaléna Fečová.

Všetci štyria mladiství Kežmarčania podľa policajného vyšetrovania minimálne v novembri chodili maskovaní v kuklách, s bejzbalovými palicami, boxermi a slzným plynom po rôznych miestach v Kežmarku. Vyhľadávali náhodných idúcich rómskych občanov, ktorých sa snažili provokovať a následne zbiť.
Korunu všetkým aktivitám dali vo štvrtok 17. novembra, keď okolo 18.30 h v uličke spájajúcej Hlavné námestie s Kostolným začali prenasledovať maloleté 13-ročné rómske dievča a jej dvoch mladistvých bratov. Tým sa podarilo ujsť, no ich sestru násilníci dobehli na Kostolnom námestí, chytili ju za vlasy, striekli jej do očí dráždivý plyn a kopli ju do pravého lýtka.
Kežmarský policajný vyšetrovateľ vzniesol obvinenie pre trestný čin výtržníctva a porušovania domovej slobody a pre trestný čin podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov formou spolupáchateľstva. Všetkých štyroch umiestnili najprv v cele policajného zaistenia.
Majú sa zodpovedať aj za to, že večer v stredu 16. novembra okolo 19. hodiny traja z nich bez oprávnenia vošli do dvora jedného z rómskych rodinných domov na Hlavnom námestí. Dvom rodinám rozbili päť okien.
 

Vyberte región

mark